Ravintola Nuotan tarina 

  • ravintola nuotta
  • ravintola nuotta

Metsätöistä lieden ääreen

Ravintola & Savustamo Nuotan lähtölaukaus oli metsäteollisuusuransa jo nelikymppisenä päätökseen saatelleen suurperheellisen harrastajakokin, Timo Mankin, älynväläys keväältä 2009. Tuolloin hän vuokrasi ulkoilureittinsä varrelta Imatran matkustajasatamasta höyrylaivayhtiön hylkäämän lipunmyyntikioskin - ja vieläpä ravintolakäyttöön. Monen mielestä yhä omituisemmaksi idean teki se, että kesäkioskinsa aloitusgenreksi isäntä valitsi blinit ja pelmenit. Näin tietenkin siksi, että hän piti kovasti blineistä ja pelmeneistä, sekä siksi, että oli niiden tekemisessä mielestään oikein näppärä - mutta aivan ehdottomasti myös siksi, että näitä oli tarjolla vain kevättalvisin, kun olivat muka talviruokaa... Kansa sai sijainti- ja konseptivalinnan osalta nauramista, mutta mikä hienointa: söivät naurunsa lomassa Nuotan kesäblinejä ja -pelmenejä oikein ahkerasti, ja näin käynnistyi tarina Imatran ensimmäisestä saimaanrantaravintolasta.

  • ravintola nuotta
  • ravintola nuotta

Blini- ja vohveliravintola Imatra Cafe

Liikkeelle lähdettiin 44-paikkaisesta pikkuravintolasta, jonka pienessä kyltissä luki "Blini- ja vohveliravintola Imatra Cafe". Nimi päivitettiin kesällä 2010 Ravintola Nuotaksi. Kokemuksen karttuessa menua laajennettiin, henkilökuntaa lisättiin, kalastajia, viljelijöitä, sienestäjiä ja marjastajia kosiskeltiin yhteistyöhön. Keittiötä kasvatettiin, savustus- ja grillauskalustoakin hankittiin. Ravintolan anniskelualuetta laajennettiin vuosi vuodelta - ensin eteen ja sivuille, ja lopulta ylöskin päin kattoterassin muodossa. 

Vuonna 2015 Ravintola Nuotan anniskelualuetta laajennettiin myös viereiselle Ukonniemen rantahietikolle, erityisesti ruokailun sijaan vain raikkaita kesäjuomia kaipaavia asiakkaita varten. Kahdensadan asiakaspaikan tikitiki-bar Bikini Bay olkivarjoineen, karibiarytmeineen ja pinacoladoineen herätti laajaa mielenkiintoa, ja myös media aiheesta kiinnostui. Tuo tempaus toi kansaa runsain määrin paikalle hämmästelemään, ottamaan selfieitä - ja löytämään samalla myös Ravintola Nuotan keittiön. Tuona sateisena kesänä Nuotan ruokailijamäärä hypähti edellisestä ennätyksestään yli kaksinkertaiseksi. Viime vuosina Bikini Bay Imatra on toiminut uimarannan jätskibaarina ilman anniskeluja, yhä osana Ravintola Nuottaa. 

  • ravintola nuotta
  • ravintola nuotta

Ensimmäiset tapahtumat

Vuodesta 2015 alkaen ryhdyttiin Nuotta-konseptiin lisäämään myös livemusiikki-iltoja. Ensin ihan pieniä trubaduuri-iltoja, sitten bändiesiintymisiä ja -tapahtumia. Kesällä 2019, ennen koronavuosia, ehdittiin testailtilemaan jo hieman suurempia openair-konserttejakin. Livemusiikki toi iltaisin aina ensikertalaisia paikalle löytämään Ravintola Nuotan, ja palaamaan sitten seurueineen myös ruokailun merkeissä. Musiikkitapahtumat kasvattivat suosiotaan pian siinä määrin, että lopulta koko ravintolan edustalla aukeava satama-alue valjastettiin Nuotan tapahtuma- ja anniskelualueeksi. Ravintola Nuotta kasvoi reilussa kymmenessä vuodessa hylätystä lipunmyyntikioskista -Bikini Bay mukaan lukien - tuhannen asiakkaan ruoka-, anniskelu- & tapahtumaravintolaksi.

Kevään 2017 uudistuksena Ravintola Nuotta vuokrasi tuolloin jo 30-vuotta Imatran satamassa palvelleen 55 asiakaspaikkaisen m/s Christina -kahvilalaivan, miehistöineen kaikkineen, vapusta syyskuun loppuun. Tuota uudistusta varten Nuotta muutti kahvilalaivan täysin anniskeluoikeuksin varustetuksi Saimaa-risteilijäksi, ja risteilypituuksiakin kasvatettiin tuolloin. Kokeilu oli mielenkiintoinen, mutta ei kannattava. Tänä päivänä Imatran Kylpylä pyörittää A-oikeuksin varustettua m/s Christinaa, ja kokoontumispaikkanaan mennen tullen toimii mm. Ravintola Nuotta. 

  • ravintola nuotta
  • evento awards

Evento Awards -palkinto vuonna 2020

Kotimaanmatkailun "räjähdyksen" siivittämän Nuotta-kauden 2020 päätteeksi Ravintola Nuotta saavutti valtakunnallisessa Evento Awards 2020 "Ammattilaiset parrasvaloihin" -kilpailussa ensimmäisen sijan ravintolasarjassa. Aiempien vuosien Evento Awards -ravintolasarjan voittajia ovat olleet mm. Ravintola Nokka, Ravintola OLO, Ravintola Alma, Ravintola Löyly sekä Katisten Kartano. Tuohon joukkoon pääseminen toi runsaasti näkyvyyttä lisää ja seuraava kesäkausi 2021 olikin Ravintola Nuotalle jälleen toimintahistoriansa vilkkain - ja huomattavan suurella kasvuprosentilla. Tämä antoi uskoa yrittäjäperheelle laajentaa toimintaansa: 29.10.2021 avautui kesäisen "Nuotta Imatran" rinnalle "Nuotta Lappeenranta" kaupungin ydinkeskustan ravintolakeskittymään osoitteeseen Valtakatu 42. Laajentumissuunnitelmat saivat jatketta jo keväällä 2022, kun saman Nuotta-logon alla käynnistyi Lappeenrannan satamassa Kasinnonpuiston nurkassa Bistro & Cafe Veera, 100 paikkainen kattoterasilla varustettu näköalabistro. Huhtikuussa 2024 Lappeenrnnan palvelut keskitettiin Lappeenrannan satamaan. Valtakadun Nuotta suljettiin, sulauttaen Nuotta-palvelut Bistro & Café Veeran yhteyteen. 

  • chain de rotisseurs käädyt

Kutsu Chaine de Rotisseurs -järjestöön

Matkan varrella, jo vuonna 2013 Timo Mankki sai kutsun kansainväliseen keittiöalan Chaine de Rotisseurs -järjestöön harrastajakokin arvonimellä Chevalier. Kesällä 2018 vaihtoivat käädyt Lapin Suurkapituulissa väriä ja arvonimeksi tuli ammattimaisesti Chef Rotiseur.

Timon puoliso Karina Mankki seurasi aluksi isännän ravintolointitouhua sivusta, keskittyen visusti omaan toimihenkilötyöhönsä. Huomattuaan kuitenkin pian viettävänsä kesälomansa Nuotan keittiössä varsin maukkaalla ruokapalkalla, jätti hänkin vakituisen työpaikkansa siirtyen kanssayrittäjäksi, ja Nuotan keittiöön. Jo heti ravintolayrittäjyyden alkuvuosinaan Karina suoritti keittiöharrastuksensa jatkeeksi á la carte -kokin ammattipätevyyden. Vuonna 2023 sai myös Karina kutsun Chaine de Rotisseurs -järjestöön, ja niin ikään Chef Rotisseurs ammattilaiskäädyin.

  • Nuotta perhe

Nuotta-perhe

”Nuotta-perhe” on käsite, joka tarkoittaa koko sitä uutteraa joukkoa, joka palvelee asiakkaitaan Nuotta-konseptin toimipisteissä. Nuotta-perheen palvelusta pääsee nauttimaan Lappeenrannassa ja Imatralla. Tapaamisiin!