Ravintola Nuotan tarina

Ravintola & Savustamo Nuotan ”lähtölaukaus” oli metsäteollisuusuraansa nelikymppisenä leipääntyneen suurperheellisen harrastelijakokin Timo Mankin älynväläys keväältä 2009, jolloin tämä vuokrasi ulkoilureittinsä varrelta Imatran matkustajasatamasta höyrylaivayhtiön aikoinaan hylkäämän lipunmyyntikioskin - ja vieläpä ravintolakäyttöön! Monen mielestä entistä omituisemmaksi idean teki se, että kesäravintolansa aloitusgenreksi isäntä valitsi blinit ja pelmenit. -ja tietenkin siksi, että piti kovasti blineistä ja pelmeneistä, ja mm. siksi, että oli niiden tekemisessä mielestään erityisen näppärä - sekä aivan ehdottomasti siksi, että näitä oli tarjolla vain talvisin - kun olivat muka talviruokaa... Kansa sai nauramista, mutta mikä tärkeintä: söi naurunsa lomassa Nuotan kesäblinejä ja -pelmenejä ahkerasti. Näin saatiin polkaistua tarina Imatran ensimmäisestä saimaanrantaravintolasta käyntiin...

 

Liikkeelle lähdettiin 44-paikkaisesta pikkuravintolasta, jonka pienessä kyltissä luki "Blini- ja vohveliravintola Imatra Cafe". Kokemuksen karttuessa menua laajennettiin, henkilökuntaa lisättiin, kalastajia, perunanviljelijöitä, yrttitarhan pitäjiä, sienestäjiä ja marjastajia kosiskeltiin yhteistyöhön. Keittiötä kasvatettiin, savustus- ja grillauskalustoa hankittiin, pöytiä, tuoleja, telttoja, markiiseja, jne. lisäiltiin pihalle. Ravintolan anniskelualuetta laajennettiin vuosi vuodelta - joskus jopa kesken kaudenkin - sivuille, eteen ja lopulta ylöskin päin kattoterassin muodossa. Palvelun painopisteen siirtyessä asteittain lähes täysin  a la carte -ruokailuun, lisättiin vuonna 2015 ravintolan anniskelualueeseen viereiselle hiekkarannalle sijoituva kahdensadan asiakaspaikan "tikitiki-bar" Bikini Bay Imatra. Bikini Bay olkivarjoineen, karibiarytmeineen ja pinacoladoineen herätti laajaa kiinnostusta, ja vaikka avauskesä 2015 oli melkoisen sadevoittoinen (lähes yhtä sateinen kuin seuraavakin), toi tuo idea kansaa runsain määrin paikalle hämmästelemään - ja löytämään samalla myös Ravintola Nuotan keittiön. Tuona sateisena kesänä Nuotan kävijämäärä hypähti edellisvuosista yli kaksinkertaiseksi ja on iloksemme jatkanut vuosi vuodelta reipasta kasvuaan. 

 

Yrittäjän vaimo, Karina Mankki, seurasi sivusta isännän ensimmäiset oppivuodet touhua keskittyen omaan toimihenkilötyöhönsä Imatran kaupungilla. Huomattuaan kohta viettävänsä kesälomansa Nuotan keittiössä maukkaalla ruokapalkalla, jätti hänkin vakituisen työpaikkansa, mutta vähemmän keittiötä harrastaneena täydentäen talvisin osaamistaan á la carte -kokin opinnoilla. Yrittäjäperheen nuorisokaan ei matkan varrella jäänyt osattomaksi ravintolatyöstä, ja lopulta yksi viidestä, Lauri Mankki, valitsi opintiekseen restonomiopinnot, ja on nykyisin suurella roolilla yrittämisessä mukana.

 

Vuodesta 2013 alkaen palvelukonseptiin lisättiin liveiltoja, jotka vuosi vuodelta kasvattivat suosiotaan siinä määrin, että lopulta koko ravintolan edustalla aukeava satamala-alue oli valjastettava Nuotan tapahtuma-alueeksi. Huomioiden samaan ravintolakokonaisuuteen kuuluvan Bikini Bay Imatran 200 asiakaspaikkaa, kasvoi Ravintola Nuotta reilussa kymmenessä vuodessa hylätystä lipunmyyntikioskista 1000 asiakkaan ruoka- ja tapahtumaravintolaksi. Tapahtumailtoina ”Nuotta-perhettä”  on tyypillisesti hääräämässä työvuorossa noin 15-päinen joukko kerrallaan.

 

Livetapahtumat ovat tuoneet paikalle aina paitsi uskollisia kanta-asiakkaita, myös ensikertalaisia löytämään myös sen, mikä kuitenkin on ravintola Nuotan selkäranka ja uskoaksemme perimmäinen menestyksemme salaisuus: kaikkien gastronomisten trendien vastaisesti ällistyttävän laajan slaavilais-skandinavisen kalapainotteisen á la carte -keittiön, joka näillä näkymin myös pysyy konseptin kulmakivenä – kaikkine kesäblineineen.

 

Ravintola Nuotassa paistaa aina aurinko – jos ei joskus taivaalta, niin Nuotta-perheen sydämestä! ”Nuotta-perhe” on käsite, joka tarkoittaa koko sitä uutteraa joukkoamme, joka on täällä teitä varten. Tapaamisiin keväällä 2021!

Created by