Ohita navigointi

RAVINTOLA NUOTTA

Ravintola Nuotan tarina

Ravintola & Savustamo Nuotan ”lähtölaukaus” oli metsäteollisuusuraansa nelikymppisenä leipääntyneen suurperheellisen harrastelijakokin Timo Mankin älynväläys keväältä 2009, jolloin tämä ex-insinööri vuokrasi ulkoilureittinsä varrelta Imatran matkustajasatamasta höyrylaivayhtiön aikoinaan hylkäämän lipunmyyntikioskin - ja vieläpä ravintolakäyttöön! Monen mielestä entistä omituisemmaksi idean teki se, että kesäravintolansa aloitusgenreksi isäntä valitsi blinit ja pelmenit -ja tietenkin siksi että hän piti kovasti blineistä ja pelmeneistä, sekä siksi, että oli niiden tekemisessä mielestään erityisen näppärä - sekä aivan ehdottomasti siksi, että näitä oli muuten tarjolla vain talvisin, kun olivat muka talviruokaa... Kansa sai paikka- ja konseptivalinnan osalta nauramista, mutta mikä hienointa: söivät naurunsa lomassa Nuotan kesäblinejä ja -pelmenejä ahkerasti, ja näin käynnistyi tarina Imatran ensimmäisestä saimaanrantaravintolasta...

 

Liikkeelle lähdettiin 44-paikkaisesta pikkuravintolasta, jonka pienessä kyltissä luki "Blini- ja vohveliravintola Imatra Cafe". Kokemuksen karttuessa menua laajennettiin, henkilökuntaa lisättiin, kalastajia, perunanviljelijöitä, yrttitarhan pitäjiä, sienestäjiä ja marjastajia kosiskeltiin yhteistyöhön. Keittiötä kasvatettiin, savustus- ja grillauskalustoa hankittiin. Pöytiä, tuoleja, telttoja, markiiseja, jne. lisäiltiin pihalle. Ravintolan anniskelualuetta laajennettiin vuosi vuodelta - joskus jopa kesken kaudenkin - sivuille, eteen ja lopulta ylöskin päin kattoterassin muodossa. Palvelun painopisteen siirtyessä asteittain lähes täysin a la carte -ruokailuun, lisättiin vuonna 2015 ravintolan anniskelualueeseen viereiselle hiekkarannalle sijoituva kahdensadan asiakaspaikan "tikitiki-bar" Bikini Bay Imatra. Bikini Bay olkivarjoineen, karibiarytmeineen ja pinacoladoineen herätti laajaa kiinnostusta. Vaikka tikitiki-baarin avauskesä 2015 oli melkoisen sadevoittoinen (lähes yhtä sateinen kuin seuraavakin), toi tuo tempaus kansaa runsain määrin paikalle hämmästelemään - ja löytämään samalla myös Ravintola Nuotan keittiön. Tuona sateisena kesänä - järjestyksessään seitsemäntenä - Nuotan kävijämäärä hypähti edellisestä ennätyksestään yli kaksinkertaiseksi, ja on tämän jälkeen jatkanut vuosi vuodelta reipasta kasvuaan. 

 

Nykyisin kanssayrittäjänä työskentelevä Timon puoliso Karina Mankki seurasi sivusta isännän ensimmäiset oppivuodet touhua keskittyen visusti omaan toimihenkilötyöhönsä Imatran kaupungilla. Huomattuaan kohta viettävänsä kesälomansa Nuotan keittiössä maukkaalla ruokapalkalla, jätti hänkin vakituisen työpaikkansa. Vähemmän keittiötä kuitenkin harrastaneena Karina täydensi talvisin Savonlinnassa osaamistaan á la carte -kokin opinnoilla. 

 

Jo vuodesta 2013 alkaen palvelukonseptiin lisättiin liveiltoja, jotka vuosi vuodelta kasvattivat suosiotaan siinä määrin, että lopulta koko ravintolan edustalla aukeava satamala-alue oli valjastettava Nuotan tapahtuma- ja anniskelualueeksi. Huomioiden samaan ravintolakokonaisuuteen kuuluvan Bikini Bay Imatran 200 asiakaspaikkaa, kasvoi Ravintola Nuotta reilussa kymmenessä vuodessa hylätystä lipunmyyntikioskista tuhannen asiakkaan ruoka- ja tapahtumaravintolaksi. Tapahtumailtoina ”Nuotta-perhettä”  on tyypillisesti hääräämässä työvuorossa noin 15-päinen joukko kerrallaan.

 

Livetapahtumat ovat tuoneet paikalle aina paitsi uskollisia kanta-asiakkaita, myös ensikertalaisia löytämään sen, mikä kuitenkin on ravintola Nuotan selkäranka ja perimmäinen menestyksen salaisuus: kaikkien gastronomisten trendien vastaisesti, ällistyttävän laajan slaavilais-skandinavisen kalapainotteisen á la carte -keittiön, joka näillä näkymin myös pysyy konseptin kulmakivenä – kaikkine kesäblineineen.

 

Kauden 2020 päätteeksi Ravintola Nuotta saavutti valtakunnallisessa Evento Awards 2020 "Ammattilaiset parrasvaloihin" -kilpailussa ensimmäisen sijan ravintolasarjassa, ja ollessaan lisäksi koko kilpailun kaikkien sarjojen ääniharava, voitti Nuotta myös Evento Awards 2020 "Yleisön suosikki" -pokaalin. Kilpailun kunkin sarjan finalistijoukkoon pääseminen tapahtui yleisöäänin ja loput karsinnasta tapahtui tuomariston toimesta. Aiempien vuosien Evento Awards -ravintolasarjan voittajia ovat vuodesta 2019 takautuvassa järjetyksessä olleet mm. Ravintola Nokka, Ravintola Alma, Ravintola Löyly, Ravintola Kellohalli, Ravintola OLO sekä Katisten Kartano. Tuohon joukkoon pääseminen toi näkyvyyttä Ravintola Nuotalle melkoisesti syksyn ja talven 2020-2021 aikana (vaikka itse ravintola olikin joka vuotisella syksystä kevääseen jatkuvalla talvitauollaan), ja kauteen 2021 lähdettiinkin entisestään vahvemmin eväin. Kausi 2021 oli Ravintola Nuotalle ylivoimaisesti 13-kesäisen toimintahistoriansa vilkkain, mikä innostikin yrittäjäperhettä laajentamaan toimintaansa: 29.10.2021 avautui kesäisen "Nuotta Imatran" rinnalle ympärivuotisesti palveleva "Nuotta Lappeenranta" kaupungin ydinkeskustan ravintolakeskittymään osoitteeseen Valtakatu 42! Ja hyväksi koettu konseptihan ei tule miksikään muuttumaan, vaikkakin joitain "talvisia viilailuja" menuun tuleekin... 

 

Ravintola Nuotassa paistaa aina aurinko – jos ei joskus taivaalta, niin Nuotta-perheen sydämestä kuitenkin! ”Nuotta-perhe” on käsite, joka tarkoittaa koko sitä uutteraa joukkoa, joka palvelee asiakkaitaan Nuotta-konseptin toimipisteissä. Nuotta-palvelusta pääsee nauttimaan Lappeenrannan keskustassa syksystä 2021 alkaen ja Imatran matkustajasatamassa taas keväällä 2022!

Ravintola Nuotta Imatra
Satamalaiturintie 13
55420 Imatra

 

Ravintola Nuotta Lappeenranta

Valtakatu 42

53100 Lappeenranta

 

Postiosoite:

Ritikankuja 1

55120 Imatra

Puhelin (kiireiset asiat):
040 1961 007

Varaukset, savukalatilaukset

asiakaspalvelu@ravintolanuotta..fi

Created by